Domowe wypieki i desery z PRL-u wielu z nas ma do dziś w swojej pamięci. Pamiętamy blok czekoladowy i krem sułtański, którymi zajadały się całe rodziny i które zyskały miano kultowych deserów minionej epoki. Podobnie jest z wuzetką, która ma rewelacyjny smak, przypominający wielu osobom czasy dzieciństwa. Wuzetka była tak popularnym ciastem, że na stałe zapisała się w historii polskiego filmu. Pamiętacie tą scenę jak w kultowej komedii Stanisława Barei "Miś" do siedzącego przy stoliku Ryszarda Ochódzkiego oraz jego partnerki, Aleksandry Kozeł podchodzi kelnerka i oznajmia: "Dwie kawy i dwie wuzetki… I co jeszcze?!", a po chwili wyjaśnia zdziwionym gościom, że kawa i wuzetka są obowiązkowe dla każdego, gdyż lokal "bije się o Złotą Patelnię".
Wuzetka to wyjątkowe ciasto, delikatne i puszyste a zarazem lekko wilgotne i czekoladowe. Kluczem do idealnego smaku wuzetki jest dobrze upieczony czekoladowy biszkopt, przełożony niezbyt słodkim kremem na bazie bitej śmietany, przykryta pyszną czekoladową polewą, czyli ciasto idealne na dosłownie każdą okazję. Koniecznie wypróbujcie nasz przepis.
Sałatka ze świeżego szpinaku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?