W skrócie
Kilka prostych składników i wysoka kaloryczność to cechy charakteryzujące chłopskie pożywienie na całym świecie. Do tego rodzaju kuchni zalicza się hiszpańska sopa de ajo, czyli zupa czosnkowa. Jej treść stanowi aromatyczna kiełbasa chorizo, jajka w koszulkach oraz pieczywo, najlepiej czerstwe, żeby wykorzystać resztki jedzenia. Wymieniony w nazwie zupy czosnek nadaje jej niepowtarzalny aromat. I choć jest go sporo, nie musimy się obawiać o zbyt ostry zapach czy smak dania. Zupa czosnkowa to idealna propozycja na rozgrzewający, pożywny obiad w mroźny dzień.
Zupa czosnkowa - przepis na rozgrzewające danie
Czas przygotowania: 20 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom zaawansowania: łatwe
Składniki
Polecam także: Zupa mocy postawi cię na nogi po chorobie
Jak przygotować pożywną zupę czosnkową?
- Do garnka z grubym dnem wylałam oliwę.
- Główki czosnku przekroiłam w poprzek i podsmażyłam do miękkości.
- Czosnek odłożyłam do ostudzenia, a na patelni podsmażyłam pokrojone chorizo.
- Wycisnęłam czosnek z łupinek i rozgniotłam widelcem.
- Do chorizo dodałam czosnek, paprykę i tymianek. Wlałam bulion.
- Gotowałam całość 5 minut na małym ogniu.
- Ugotowałam jajka w koszulkach.
- Bagietkę pokroiłam i podgrzałam w piekarniku.
- Zupę nalałam do miseczek. Do każdej porcji włożyłam jajko i dwie kromki pieczywa.
Chlebek bananowy air fryer
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?