Autorski przepis na karczek po cygańsku w przyprawach podaje pani Anna Smolarek z Koła Gospodyń Wiejskich Gorczynianki:
- 1,5 kg mięsa kroję na duże plastry;
- obsypuję własną mieszanką 15-20 zmielonych ziół;
- delikatnie solę;
- wkładam na godzinę do lodówki;
- delikatnie obsypuję mąką;
- obsmażam na patelni tak, by mięso się delikatnie zrumieniło;
- układam na zakładkę w naczyniu żaroodpornym;
- cebulę (własną!) kroję na ósemki i zakrywam mięso warstwą cebuli;
- kroję w plasterki pieczarki (z Łasku!) i układam je na cebuli zakrywając całą powierzchnię;
- paprykę czerwoną kroję w duże plastry i układam na wierzchu, zakrywając całą powierzchnię;
- przygotowuję zalewę: szklanka wody, sześć łyżek octu winnego (z własnego winogrona!), połowa szklanki pikantnego keczupu i 200 ml koncentratu pomidorowego (z własnych pomidorów!), sześć łyżek miodu, pół łyżeczki czosnku przeciśniętego przez praskę, jedna trzecia łyżeczki papryki – słodkiej i ostrej, sól i pieprz do smaku;
- tak przygotowaną zalewę mieszam i zalewam nią mięso w naczyniu;
- pod przykryciem wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ponad godzinę.
– Produkty do karczku są ekologiczne – podkreśla Monika Kowalczyk z Koła Gospodyń Wiejskich Gorczynianki. – Pomidory, papryka i cebula są z ogródka koleżanki. Przeciery i koncentraty też są własne.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Robert Telus zachwala smaki powiatu łaskiego. Ministerstwo nie ustaje w działaniach, które promują kuchnię lokalną i ułatwiają działalność lokalnym firmom oraz organizacjom.
Partnerem Kampanii Promującej Smaki Regionu Łódzkiego jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?