MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Mięso jest źródłem związków purynowych, które są...
fot. Jose Recinos/Getty Images

Kto nie powinien jeść mięsa? Niektóre osoby muszą z niego zrezygnować z powodów medycznych. Te choroby są przeciwwskazaniem

Przy tych chorobach nie jedz mięsa. Dna moczanowa

Mięso jest źródłem związków purynowych, które są przekształcane do kwasu moczowego. U osób z dną moczanową (podagrą) jego usuwanie jest upośledzone, a nadmiar krystalizuje w stawach, powodując ich zapalenie i ból. Napad dny może wywołać zwłaszcza jedzenie podrobów, ale też mięsa czerwonego i białego.

Zobacz również

W Barcinie samochodem uciekał przed policją. Był nietrzeźwy

W Barcinie samochodem uciekał przed policją. Był nietrzeźwy

Kuchenne rewolucje w Tarnowskich Górach. Magda Gessler zmieniła oblicze Art-Smaku

Kuchenne rewolucje w Tarnowskich Górach. Magda Gessler zmieniła oblicze Art-Smaku

Polecamy

„Byłam w zakonie i wiem, jak tam jest”. Szczera rozmowa z byłą zakonnicą

ROZMOWA
„Byłam w zakonie i wiem, jak tam jest”. Szczera rozmowa z byłą zakonnicą

Noc Muzeów 2024 w Łasku. Sprawdź, jakie atrakcje szykuje Muzeum Historii Łasku

Noc Muzeów 2024 w Łasku. Sprawdź, jakie atrakcje szykuje Muzeum Historii Łasku

To dlatego po odchudzaniu dopada cię  „efektu joje”.  Winny jest ten czynnik

To dlatego po odchudzaniu dopada cię „efektu joje”. Winny jest ten czynnik