O słodkim wypieku z sera wiedzieli już nasi antyczni przodkowie. Do Polski sernik sprowadził Jan III Sobieski. Każdy kraj ma swoją modyfikacje przepisu, najważniejszym jednak składnikiem ciasta jest biały ser. Co jest tajemnicą najlepszego sernika?
Bardzo ważna jest jakość sera. Najlepszy dla sernika jest ser biały o wysokiej zawartości tłuszczu. Dzięki temu sernik jest wilgotny, bardziej delikatny w smaku - Zdzisław Dyjas – Kierownik Cukierni „Z pieca rodem”.
W sieci cukierni ,,Z pieca rodem" zużywana jest tona białego sera tygodniowo. Wypieki powstają tylko z naturalnych produktów, w tym z jajek z wolnego wybiegu. Dzisiaj sernik to nie tylko puszysty wypiek z sera, ale też liczne dodatki, zwłaszcza w sezonie letnim. W ofercie można znaleźć serniki: krakowski, jogurtowy, słony karmel, z truskawką i galaretką, z maliną i galaretką, pistacjowy, oreo, chrupka czekolada, firmowy, z brzoskwiniami i kakao, śmietankowy, z morelą, karmelowy i cytrynowy.
Obecnie najbardziej popularny jest sernik z truskawką i galaretką. Jak podkreśla Pan Zdzisław - o smaku sernika decyduje także czas jego konsumpcji od momentu wyjęcia z pieca. Dlatego w cukierniach serniki pieczone są na bieżąco - w sumie ponad dwie i pół tony tego ciasta tygodniowo.
Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?