MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Śliwki – zarówno świeże, jak i suszone – są źródłem silnych...
fot. JillWellington/Pixabay

5 powodów, aby jeść śliwki świeże i suszone. Pomagają nie tylko na zaparcia, ale też przy miażdżycy i nadciśnieniu tętniczym

Pomagają zmniejszyć stan zapalny organizmu

Śliwki – zarówno świeże, jak i suszone – są źródłem silnych przeciwutleniaczy, w tym witaminy C, czyli kwasu askorbinowego. Jedną z jego ról jest wspieranie organizmu w walce z antyoksydantami, a tym samym zmniejszanie stanu zapalnego i spowalnianie procesu starzenia komórek. Zawierają także duże ilości przeciwutleniaczy polifenolowych, które wpływają pozytywnie na kondycję kości i mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy i chorób serca.

Zobacz również

Koncert o kardynale Wyszyńskim na radomskim Idalinie. Gwiazdą Jerzy Zelnik [ZDJĘCIA]

Koncert o kardynale Wyszyńskim na radomskim Idalinie. Gwiazdą Jerzy Zelnik [ZDJĘCIA]

Włókniarz wygrywa pierwszy mecz w Częstochowie! Zobaczcie zdjęcia KIBICÓW

Włókniarz wygrywa pierwszy mecz w Częstochowie! Zobaczcie zdjęcia KIBICÓW

Polecamy

Tych chorób boimy się najbardziej. Zobacz, raport, które schorzenia nas przerażają

Tych chorób boimy się najbardziej. Zobacz, raport, które schorzenia nas przerażają

1 czerwca wzrastają kwoty ważnych świadczeń. Ta grupa Polaków sporo zyska

1 czerwca wzrastają kwoty ważnych świadczeń. Ta grupa Polaków sporo zyska

Sałatka z paluszkami krabowymi. Lekka i wyrazista, idealna na imprezę

Sałatka z paluszkami krabowymi. Lekka i wyrazista, idealna na imprezę